07-02-2019 11:16 | Door: Bas Joosse

De recycling van plastic is en blijft een hot topic voor de circulaire economie. Het materiaal is lastig afbreekbaar en zorgt daarom voor veel vervuiling als het niet gerecycled wordt. In Ierland worden producten van PET-plastic straks mogelijk gebruikt in auto’s.

Onderzoekers van het Ierse Irish Composites Centre (IComp) in Limerick hebben een techniek ontwikkeld waarbij plastic flessen omgevormd worden tot hoogwaardige composieten, die gebruikt kunnen worden voor diverse toepassingen.

SerPET

Met de nieuwe techniek, ‘SerPET’ genaamd, wordt PET-plastic vermalen tot kleine deeltjes. Die deeltjes worden gesponnen tot sterke vezels. Daarvan worden dan zogeheten ‘self reinforced polymer’(SRP) composieten gemaakt.  De composieten kunnen op diverse plaatsen gebruikt worden; bijvoorbeeld om auto’s of tractoren te maken. De composieten zijn lichter dan traditionele materialen als staal of aluminium.

Om het project verder uit te breiden, krijgt het centrum financiering van diverse organisaties. “Als dit project commercieel succesvol wordt, worden plastic flessen een waardevolle grondstof. Dat zou leiden tot incentives voor betere inzameling en scheiding”, stelt Walter Stanley van IComp.

Grootste afvalproducent

Ierland produceert jaarlijks gemiddeld 61 kilo plastic afval per inwoner. Daarmee is het land de grootste plastic afval-producent in Europa.

Lees ook: Recycling PET-plastic kan beter in Europa

Plastic recycling

Plastic wordt al op veel plaatsen gerecycled en gebruikt als nieuwe grondstof. Zo ligt in Zwolle een klein stukje plastic fietspad en proberen diverse bedrijven wereldwijd de verspreiding van oceaanplastic aan te pakken. Plastic dat eenmaal geproduceerd is, wordt bij bijvoorbeeld Ioniqa gerecycled tot nieuw plastic. In Amsterdam komt een fabriek waar plastic omgezet wordt in biofuel.

Studenten van de TU Eindhoven presenteerden in 2017 een conceptauto die onder andere uit plastic bestaat; het voertuig weegt slechts 300 kilo.

Bron: Irish Composite Center | Afbeelding: Adobe Stock