01-03-2019 11:20 | Door: Bas Joosse

De Amerikaanse schoonmaakmiddelenfabrikant SC Johnson verduurzaamt de verpakking van schoonmaakmiddelen. Flessen van het merk Windex worden vanaf de lente volledig uit oceaanplastic gemaakt. Het bedrijf claimt hiermee een wereldwijde primeur te hebben.

“Met meer dan vijf biljoen stukken plastic in de oceaan, wordt de situatie alleen maar erger”, stelt Fisk Johnson, CEO van SC Johnson. “De Windex-fles is één van de manieren waarop we niet alleen een oplossing aandragen, maar ook actie ondernemen om die oplossing werkelijkheid te maken.” De flessen waarin het reinigingsmiddel verkocht wordt, bestaan sinds 2015 al volledig uit gerecycled plastic.

De nieuwe fles wordt gemaakt van 100 procent gerecycled oceaanplastic. Volgens de fabrikant worden in de lente ongeveer 8 miljoen flessen gedistribueerd in grote Amerikaanse retailketens als Walmart en Target.

Social Plastic

Naast de fles van oceaanplastic heeft het bedrijf ook plannen om een ‘Social Plastic’ fles te lanceren, waarbij plastic gebruikt wordt dat afkomstig is van Haïti, de Filippijnen en uit Indonesië. In Indonesië heeft de multinational acht recyclingcentra voor plastic opgezet, waar naast het inzamelen van plastic ook voorlichting over recycling een belangrijk aspect is. Iedere fles betekent volgens Johnson een nieuwe bron van inkomen. “Het doel is om recyclingstructuren te creëren die plastic afval verminderen en tegelijkertijd de uitdagingen van armoede aanpakken”, stelt Johnson.

Oceaanplastic

Toepassingen voor oceaanplastic zijn er al langere tijd. Zo verpakt computerfabrikant Dell verschillende ICT-producten met gerecycled plastic uit de oceaan. Kledingmerk Adidas ‘onderschept’ plastic van de oceaanstranden en maakt er vervolgens schoenen van. Het Duitse merk wil dit jaar 11 miljoen schoenen van gerecycled plastic verkopen. Een ander groot merk, Procter en Gamble, produceert voor een Brits afwasmiddelmerk een fles die voor een deel uit oceaanplastic bestaat.

Lees ook: Unilever: Oceaanplastic is gedeelde verantwoordelijkheid

Bron: SC Johnson | Afbeelding: Adobe Stock