11-03-2019 09:00 | Door: Emma Rotman

De hoeveelheid afval in de oceanen groeit, net als de maatschappelijke druk om minder en duurzamere materialen te gebruiken. Sommige bedrijven gaan actief de strijd aan met de plastic soep en omarmen het afval als waardevolle grondstof.

1. Plastic Whale: kantoormeubilair van Amsterdams grachtenplastic

Plastic Whale is het eerste professionele plasticvissersbedrijf ter wereld. Het bedrijf vist afval uit de Amsterdamse grachten; meubelfabrikant Vepa maakt daar vervolgens circulair kantoormeubilair van. Ook verwerkt Plastic Whale de 'vangst' tot boten, die ingezet worden om nog meer afval uit de wateren te vissen.

Lees ook: 'Bij Plastic Whale ligt de bewijsvoering in de gracht'

2. The Great Bubble Barrier: de plastic kraan dichtdraaien met bubbels

De berg afval in de oceanen begint grotendeels in de rivieren. The Great Bubble Barrier wil die kraan dichtdraaien. Het bedrijf lanceerde een systeem waarbij een scherm van luchtbellen afval in de rivieren afvangt voordat het de zee bereikt. Op de bodem wordt een buis met gaatjes geplaatst, waar lucht doorheen wordt gepompt. In een pilot in de IJssel werd meer dan 80 procent van het testmateriaal afgevangen bij wisselende weersomstandigheden.

3. VanPlestik: recyclen met een 3D-printer

Met een 3D-printer maakt VanPlestik circulaire producten van plastic afval. Dit maakt lokaal recyclen mogelijk. Het bedrijf werkt aan testcases van onder andere HEMA en Conscious Hotel om reststromen om te zetten naar hoogwaardige producten. Ook zijn de producten van VanPlestik te koop in de Makerstore in Amsterdam.

4. Wasteboard: circulariteit in actie

Het Amsterdamse bedrijf Wasteboard tovert kunststof doppen om tot kleurrijke skateboards. Op festivals en andere evenementen maakt Wasteboard in 2 uur tijd skateboards van de doppen die daar gebruikt worden. Ook gebruikt de producent afval dat door Plastic Whale uit de grachten is gevist.

5. Polytential: geautomatiseerde analyse van plastic afval

Polytential gebruikt data om bedrijven te ondersteunen in het recycling proces. Met de Virtual Chemist, een machine die afval analyseert, krijgen plasticverwerkers inzicht in de samenstelling van materialen. Waar conventionele afvalwerkingssystemen 90 procent accuraat zijn in het scheiden van afval, is de machine van Polytential op dit moment 98,5 procent accuraat. Daardoor wordt afval scheiden lucratiever. Polytential is opgezet door studenten van de TU Delft en wordt gesteund door onder andere Rabobank en Provincie Zuid-Holland.

Bron: Plastic Whale, The Great Bubble Barrier, VanPlestik, Wasteboard, Polytential | Afbeelding: Adobe Stock