02-10-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Aluminiumfabrikant Novelis heeft de grootste recyclingfabriek voor aluminium ter wereld in gebruik genomen. Het complex staat naast de productiefabriek in de Duitse stad Nachterstedt.

Het nieuwe complex van Novelis verwerkt zo'n 400.000 ton afval per jaar tot hoge kwaliteit aluminium staven, die terugkeren in het productieproces. Vooral voor de auto-industrie en conservenfabrikanten. De recyclingfabriek verwerkt achttien verschillen typen aluminium, van blikjes en kabels tot industrieel afval. Het recyclebare materiaal komt uit heel Europa naar de fabriek in Duitsland.

Het concern hoopt de kringloop tegen 2020 bijna volledig te sluiten. Tegen die tijd is 80 procent van de totale productie afkomstig van hergebruikt materiaal. Import van grondstoffen en aankoop van aluminium bij derde partijen is dan vrijwel niet meer nodig.

Het concern werkt daarnaast aan nieuwe legeringen die het recyclingproces moeten vereenvoudigen. Novelis opende eerder al grote recyclingfabrieken in de Verenigde Staten, Azië en Zuid-Amerika.

Novelis investeerde ruim € 200 mln in het project. De fabriek in Nachterstedt werkt begin 2015 op volle capaciteit en levert 200 arbeidsplaatsen op.

Bron: Sustainable Brands, Business Standard | Foto: bsiu29, via Flickr