22-05-2019 08:45 | Door: Bas Joosse

Engeland legt de verkoop van wegwerpplastic aan banden. Vanaf april 2020 wordt de actieve verkoop van plastic rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes niet meer toegestaan.

De Engelse regering kondigde het verbod al in oktober aan. Na een consultatieronde werden deze week de resultaten bekendgemaakt. Ruim 1.600 burgers en organisaties lieten weten wat zij van de voorgestelde plannen vonden.

Volgens de regering worden in Engeland jaarlijks 4,7 miljard plastic rietjes gebruikt, samen met 316 miljoen roerstaafjes en 1,8 miljard wattenstaafjes. Ongeveer 10 procent van de materialen wordt door het toilet gespoeld, waardoor ze in de oceaan terecht kunnen komen, stelt de regering. Lokale gemeenten zijn jaarlijks miljoenen ponden kwijt aan het opruimen van het plastic.

“Onze oceanen en de wilde dieren hebben dringend bescherming nodig tegen de vernietiging die wegwerpplastic kan veroorzaken”, stelt milieuminister Michael Gove.

Uitzonderingen

Op het verbod gelden een aantal uitzonderingen. Zo blijft het nog steeds mogelijk om in apotheken of kantines rietjes te krijgen, maar de rietjes mogen niet actief verkocht worden. Wie een rietje wil, moet erom vragen. Deze uitzondering geldt ook voor plastic wattenstaafjes, die onder andere gebruikt worden in de medische wereld en bij forensische opsporing.

Verbod op gratis plastic tasjes

In een eerder stadium werd de verkoop van gratis plastic tasjes in winkels en supermarkten al verboden. Door vijf pence te vragen voor de plastic tasjes daalde de verkoop van de tasjes in zeven grote supermarktketens met 86 procent in 2017 en 2018. Tasjes van wegwerpplastic zijn op meer plaatsen in Europa niet meer verkrijgbaar.

Statiegeld in Schotland

Vorige week kondigde de Schotse regering al aan meer in et zetten op recycling door een statiegeldsysteem te introduceren. Winkels moeten statiegeld gaan teruggeven op verpakkingen van PET-plastic en glas, maar ook op blikken van aluminium of staal. Jaarlijks moeten 1,5 miljard verpakkingen weer worden ingeleverd.

Bron: Gov.Uk | Afbeelding: Adobe Stock