29-05-2019 12:09 | Door: Bas Joosse

Cateraar Sodexo gaat zijn restaurants wegwerpplastic-vrij maken. Sinds deze week koopt het bedrijf geen nieuwe plastic wegwerpartikelen meer in. Het gaat onder andere om rietjes, roerstaafjes, borden en draagtasjes. Het bedrijf zegt door de eigen omvang veel impact te kunnen maken.

Sodexo voorkomt door het uitbannen van wegwerpplastic dat jaarlijks 800.000 rietjes, 4 miljoen roerstaafjes en 6 miljoen stuks bestek na eenmalig gebruik als afval eindigen. Het gebruik van andere plastic wegwerpartikelen wordt zoveel mogelijk beperkt of vervangen door een duurzamere variant. Die zijn bijvoorbeeld gemaakt van papier, hout of biologisch afbreekbaar kunststof.

De actie van Sodexo vloeit voort uit het Plastic Pact, een serie afspraken waarmee minder plastic moet worden gebruikt. Ook hergebruik en recycling zijn belangrijke aspecten uit het Plastic Pact. In 2025 moeten alle eenmalige producten en verpakkingen 100 procent recyclebaar zijn. De hoeveelheid plastic die we in Nederland gebruiken, moet in hetzelfde jaar met 20 procent zijn afgenomen. Daarnaast moet 70 procent van eenmalige plastic producten tegen die tijd hoogwaardig worden gerecycled.

Schouders eronder

“De ambitie van het Plastic Pact kan alleen slagen als iedereen - van producent tot consument - zijn schouders eronder zet. Sodexo is in de positie om organisaties te helpen bij het plastic afvalvrij maken van hun bedrijfsrestaurants en facilitaire dienstverlening”, stelt Amir Bercovitz, director business development bij Sodexo. Het bedrijf verzorgt op ongeveer 650 locaties in Nederland de catering voor bedrijven en zorginstellingen en is daarmee één van de grotere cateraars van Nederland.

Andere voorbeelden

Het Plastic Pact is ondertekend door ruim zeventig bedrijven, organisaties en brancheverenigingen. Onder andere producenten, recyclebedrijven en retailers ondertekenden het pact. Diverse supermarkten verkopen inmiddels minder of geen artikelen die gemaakt zijn van wegwerpplastic. Ook een winkel als Hema vermindert de hoeveelheid wegwerpplastic in de schappen.

Lees ook: ASN Bank wil het tij keren: Zwemmen tussen de vissen in plaats van tussen het zwerfplastic

Bron: Sodexo | Afbeelding: Adobe Stock