30-07-2019 10:35 | Door: Bas Joosse

De Britse tak van voedingsmiddelenconcern Nestlé gaat biologisch afbreekbaar materiaal gebruiken om ladingen mee te verzegelen. De veiligheidszegels die nu gebruikt worden, zijn van plastic en zijn niet biologisch afbreekbaar. Volgens Nestlé is het bedrijf de eerste ter wereld die een dergelijk veiligheidszegel gebruikt.

Met de plastic zegels worden ladingen verzegeld die vertrekken vanaf de fabrieken van het bedrijf. Als de veiligheidszegel doorbroken is, betekent dit dat er mogelijk met de lading gerommeld is. Jaarlijks vertrekken ongeveer 200.000 ladingen vanaf de fabrieken.

Wegwerpplastic

“Iedereen bij Nestlé is zich in toenemende mate bewust van hoe we plastic gebruiken. Deze zegels, die gewoon weggegooid worden als ze gebruikt zijn, waren een duidelijke bron van wegwerpplastic”, stelt Richard Hastings, hoofd logistiek voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

De nieuwe zegel is gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic. Hierdoor hoeven ongeveer 200.000 niet weggegooid te worden. Volgens Hastings maakt Nestlé daarmee “een kleine maar belangrijke verandering in de impact van het plastic afval.” Ontwikkelaar Mega Fortris stelt dat de zegels “binnen een redelijke tijd” afgebroken worden en dat nieuwe grondstoffen overblijven.

Lees ook: Feiten en fabels over bio-plastics: ‘een genuanceerd verhaal’

Andere duurzame initiatieven

In 2025 wil de multinational alle verpakkingen herbruikbaar of recyclebaar maken. Naast het verminderen van de hoeveelheid plastic zet Nestlé zich al jaren in voor een duurzamere wereld. Zo worden sinds vorig jaar satellieten ingezet om de aanvoerketens van palmolie te monitoren. Met de inzet van de satellieten wil het bedrijf ontbossing voor de aanleg van palmolieplantages tegengaan. Ook probeert Nestlé het welzijn van kippen te verbeteren die gebruikt worden in voedingsproducten. Eerder stopte de multinational al met het gebruik van kooi-eieren.

Bron: Nestlé | Afbeelding: Adobe Stock