02-08-2019 10:50 | Door: Bas Joosse

Een Ierse student heeft een prijs van €45.000 gewonnen door een methode te ontwikkelen waarmee microplastics uit water gehaald kunnen worden. Met zijn onderzoek won Fionn Ferreira een wetenschapswedstrijd van Google.

 De 18-jarige Fionn Ferreira gebruikt een  vloeistof die bestaat uit een combinatie van olie en het mineraal magnetiet om microplastics magnetisch te maken. Met een magneet kunnen de microplastics vervolgens uit het water gehaald worden. Hij won er de Google Science Fair wedstrijd mee.

Lees ook: Microplastics: vervuiling wereldwijd in kaart gebracht

“Het is essentieel dat we efficiënte en effectieve manieren vinden om microplastics uit ons afvalwater te halen voor het onze oceanen bereikt”, zegt Ferreira. Met het geldbedrag van Google wil hij zijn techniek verder uitbreiden. Als de techniek toegepast wordt in waterzuiveringsinstallaties, is het volgens Ferreira belangrijk dat er weinig olie en magnetiet gebruikt wordt, om de toepassing goedkoper te maken.

In dit filmpje legt hij uit hoe het systeem werkt

Andere initiatieven

Initiatieven om plastic uit het water te halen zijn er al langer. In Nederland wordt bijvoorbeeld de Bubble Barrier getest. Dit systeem bestaat uit een bellenscherm waarmee plastics naar het wateroppervlak drijven. Op dit moment wordt dat systeem getest in Noord-Holland voor microplastics. Een proef in Overijssel toonde vorig jaar al aan dat het systeem werkt voor grotere stukken plastic.

In een podcast van DuurzaamBedrijfsleven vertelde Francis Zoet, mede-oprichter van The Great Bubble Barrier, eerder hoe het systeem werkt en wat ervan verwacht mag worden.

Bronnen: Google Science Fair, Irish Times | Afbeelding: Adobe Stock