17-10-2019 13:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Hostelketen Stayokay zette zich de afgelopen maanden in om het gebruik van single-use plastic in de bedrijfsketen terug te dringen. En met succes. In verschillende hostels werd in de afgelopen maanden 60 procent minder wergwerpplastic gebruikt.

Stayokay is met 22 locaties de grootste hostelketen van Nederland. Het bedrijf staat in de toerismesector al langer bekend als een duurzame speler. Zo ontving het in 2008 al het Ecolabel, als allereerste toerismebedrijf van Europa. Ook richtte het bedrijf een duurzame denktank op, die elk kwartaal samenkomt om te brainstormen over verduurzamingsmaatregelen binnen een bepaald thema.

Minder plastic

Het bedrijf tekende recentelijk, samen met ruim honderd andere organisaties, de International Tourism Plastic Pledge. Het document is een initiatief van MVO Nederland, waar reisorganisaties, accommodaties en allerhande bedrijven uit de sector inmiddels bij aangesloten zijn. In de aankomende maanden werken de betrokken organisaties aan een roadmap richting een circulaire toerismesector. Andere ondertekenaars van de Tourism Plastic Pledge zijn (onder andere) Landal GreenParks, ANWB Reizen en TUI Group.

In de afgelopen maanden lag de focus van Stayokay dan ook op het reduceren van (single-use) plastic in de dagelijkse bedrijfsvoering. Er werden verschillende maatregelen geïdentificeerd om dat doel te bereiken. Zo werden op verschillende locaties linnenpakketten niet langer met plastic verpakking aangeboden. Hierdoor nam het gebruik van single-use plastic op deze locaties meteen met 60 procent af.

Verantwoordelijkheid nemen

Toerisme is een van de grootste sectoren ter wereld. Bedrijven binnen de sector hebben daarom een verantwoordelijkheid om de milieubelasting van de sector terug te dringen, stelt Marijke Schreiner, algemeen directeur van Stayokay. “Er zijn goede eerste stappen gemaakt, maar de urgentie is hoog en er is nog enorm veel werk aan de winkel”, zegt ze. “Door de krachten te bundelen, staan we sterk. We dagen daarom alle partijen in onze branche uit om de lat hoger te leggen.”

Lees meer over de duurzame inspanning van Stayokay:

Bron: Stayokay | Beeld: Taco van der Werf