20-11-2019 17:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Multipacks van Coca-Cola-blikjes liggen binnenkort in een nieuwe verpakking in de supermarkt. Het oude, vertrouwde krimpfolie wordt vervangen door een minimalistische verpakking van karton: de KeelClip.

Om deze verduurzamingsslag te realiseren, slaat Coca-Cola de handen ineen met Graphic Packaging International, die de verpakking ontwikkelde. Daarnaast investeert het frisdrankenconcern ruim € 14 mln in zijn fabriek in Dongen. Daar worden een nieuwe bliklijn en verpakkingsmachine geïntroduceerd, die geschikt zijn voor de nieuwe verpakking.

Van plastic naar karton

Met de nieuwe, kartonnen verpakking reduceert Coca-Cola zijn plasticgebruik in Nederland met ongeveer 350.000 kilo per jaar. De KeelClip-verpakking is daarnaast volledig recyclebaar en draagt het FSC®-keurmerk (wat een verantwoorde herkomst van het gebruikte karton garandeert). De nieuwe verpakking ligt in de eerste helft van volgend jaar in de winkels.

Jaap Wassink, VP & country director van Coca-Cola European Partners Nederland: “We werken er al jaren hard aan om onze verpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken. Zo hebben we onze verpakkingen lichter gemaakt (om onder de streep minder verpakkingsmateriaal gebruiken, red.) en verhogen we stapsgewijs ons gebruik van gerecycled materiaal. De KeelClip-verpakking is voor ons een hele belangrijke stap in dit traject, om het gebruik van verpakkingsmateriaal nog verder terug te dringen.”

100 procent gerecycled plastic

Coca-Cola kwam ook nog met een andere aankondiging naar buiten op verpakkingsgebied. De PET-flessen van de frisdrank Fuze Tea bestaan vanaf begin volgend jaar volledig uit gerecycled materiaal. Coca-Cola’s gebruik van nieuw plastic neemt daardoor af met meer dan 500.000 kilo. Eerder dit jaar schakelden de merken Chaudfontaine en Honest ook al over op flessen van 100 procent gerecycled materiaal.

Coca-Cola zet daarnaast in op betere recycling van de Fuze Tea-flessen, door ze transparanter te maken. Er worden op die manier minder kleurstoffen toegevoegd, waardoor de flessen beter recyclebaar zijn.

Lees ook:

Afbeelding: Adobe Stock