12-11-2014 09:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Waalwijkse tapijtfabrikant Desso gaat een samenwerking aan met drinkwaterbedrijven om kalk te upcyclen voor de productie van tapijttegels.

Het concern verwacht jaarlijks 20 miljoen kilo kalk af te nemen en heeft onlangs een nieuwe collectie al met het gerecyclede materiaal gelanceerd. In samenwerking met Reststoffenunie, een vereniging van drinkwaterbedrijven, heeft Desso een manier gevonden voor het upcyclen van kalk, die afkomstig is van de drinkwaterbedrijven Brabant Water en WML (Water Maatschappij Limburg). De kalk is positief gedefinieerd volgens de Cradle to Cradle-criteria. De grondstof wordt nu ingezet voor de productie van Desso-tapijttegels met een tapijtrug die volledig recyclebaar is in het eigen productieproces van Desso.

 

Volgende stap

 

“Deze nieuwe ontwikkeling is een volgende stap in het realiseren van onze ambitie", zegt CEO Alexander Collot d’Escury van Desso in een verklaring. "Wij willen een volwaardig Cradle to Cradle-bedrijf worden dat producten ontwikkelt die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van creativiteit en functionaliteit. Die moeten bovendien ook goed zijn voor de gezondheid en welzijn van mensen.”

Volgens CEO Guïljo van Nuland van Brabant Water sluit het idee om reststoffen te hergebruiken als materiaalstroom voor de verwerking bij Desso perfect aan bij de klimaatneutrale status van he drinkwaterbedrijf. “We zijn er trots op zijn dat we met onze calciumkorrels zo'n positieve bijdrage kunnen leveren aan de Cradle to Cradle-tapijttegels van Desso.”

Bron: Desso | foto: Desso