17-12-2019 16:29 | Door: Marc Seijlhouwer

Eind volgend jaar moeten bedrijven in het Verenigd Koninkrijk gezamelijk een miljard minder onnodige plastic producten produceren. Dat is één van de nieuwe doelstellingen uit een rapport van het UK Plastics Pact. Daarnaast moet al het plastic dat er nog is recyclebaar, composteerbaar of herbruikbaar zijn.

Het plastic moet eind 2025 ook nog eens voor gemiddeld 30 procent uit tweedehands verpakkingsmateriaal bestaan, dat is nu 10 procent. En 70 procent van al het plastic moet gerecycled worden, nu ligt dat op 44 procent. Deze plannen lijken op die van het Nederlandse Plastic Pact dat begin dit jaar werd ondertekend. Dit rapport onderzoekt voor het eerst hoe ver de industrie is met de ambities. Ongeveer de helft van het doel is gehaald, aldus het rapport.

21 ton piepschuim minder

De meest in het oog springende doelstelling is het verminderen van single use plastics. Plastic wattenstaafjes en rietjes zijn nu al goeddeels verdwenen uit Groot Britannië, dankzij een overheidsverbod dat volgend jaar in gaat. Door zulke kleine, maar massaal gebruikte producten van duurzamer materiaal te maken, kan een hoop plastic bespaard worden.

Lees ook:

De Britse supermarkten, die ook in het pact zitten, wisten eerder al drie ton plastic te besparen door verse producten zo min mogelijk te verpakken en stickers voor fruit en groente te weren. De nieuwe plannen gaan nog verder: ook plastic bestek, dat vanaf 2021 verboden wordt in de Europese Unie, en piepschuim moet door de 55 bedrijven in het pact vervangen worden door duurzamere alternatieven. Volgend jaar moet al 21 ton piepschuim verdwenen zijn uit de ketens.

Veel van deze single use-plastics staan al langer ter discussie en zijn al eerder verboden. En een miljard klinkt als veel, maar jaarlijks gebruiken de Britten 1,8 miljard wattenstaafjes en bijna 5 miljard rietjes.

Beter plastic en verpakkingsmateriaal

De ambitie van de Britse bedrijven vraagt om een beter soort plastic dat zich laat hergebruiken. Niet alleen onvolledige inzameling, maar ook de kwaliteit van het plastic is een bottleneck in het hergebruik van het fossiele materiaal. Door verpakkingen slimmer te ontwerpen, is de kans op hergebruik veel groter, zo hoopt het Britse Pact. Maar het rapport erkent ook dat verpakkingsmateriaal dat goed te recyclen is, zeer complex is en dat daar een uitdaging ligt voor de komende jaren. 

Bron: Wrap | Beeld: Adobe Stock