29-01-2020 14:37 | Door: Marc Seijlhouwer

Het bedrijf Paper on the Rocks, dat duurzamer papier maakt uit afval van mijnen, krijgt €200.000 van Triodos bank en kan daarmee haar activiteiten uitbreiden. Zo kan het alternatieve papier nog duurzamer en zelfs circulair worden.

Papier is één van de vervuilendste producten op aarde; de industrie stoot meer uit dan de luchtvaart. Paper on the rocks probeert dat te veranderen door papier te maken van restproducten. Zo wordt kalksteen vermengd met polyethyleen gebruikt als papier. Het resultaat is waterafstotend en robuuster dan gewoon papier, terwijl het nog wel de andere gewenste eigenschappen heeft.

Kalksteen uit Taiwan

Paper on the Rocks gebruikt kalksteen uit mijnen, waar het een rest- of afvalproduct is. "Kalksteen is een van de meest voorkomende stoffen op aarde", vertelt oprichter Anne Pleun van Eijsden. Daarom is het duurzamer dan hout, waarvoor bomen geplant en gekapt moeten worden.

Voorlopig komt het kalksteen uit mijnen in Taiwan, waar op locatie het papier wordt gemaakt. De papierrollen komen vervolgens naar Nederland. "Dat transport is niet duurzaam, dus willen we binnen drie jaar ook lokaal produceren in Nederland. We kijken of we kalksteen kunnen winnen uit sloopafval uit de bouw."

Lees ook: Papier is de toekomst van verpakkingen

Daarnaast maakt het bedrijf paper van bladeren en stengels afkomstig uite de landbouw. "Dat papier voldoet aan de hoogte kwaliteitsnormen. Het is alleen iets bruiner omdat we geen bleek toevoegen. Het steenpapier is wel wit."

Dubbele verkoop

Met de investering van Triodos wil Paper on the Rocks de 'impact verdubbelen'. Dat betekent dat de productie van het papier omhoog kan en dat de processen ook nog verder verduurzaamd worden. Bijvoorbeeld door het papier in Nederland te maken, of door nog duurzamer bronnen van sloop- en landbouwafval te gebruiken.

Ook hoopt het bedrijf elk jaar de verkoop te verdubbelen, zodat er genoeg geld is voor de verdere verduurzaming. "Daarnaast kunnen we veel meer aandacht geven aan het papierprobleem. We starten binnenkort een project waar wetenschappers en alternatieve papierproducenten samenwerken om de voordelen van niet-houten papier te onderzoeken."

Lees ook: HP gebruikt volledig duurzaam papier

Bron: Triodos/Paper on the Rocks | Beeld: Adobe Stock