13-02-2020 16:44 | Door: Marc Seijlhouwer

Een nieuwe mijn in Australië wil 80 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Oz Minerals wil een koper- en nikkelmijn laten draaien op hernieuwbare energie. Een vroege haalbaarheidsstudie laat zien dat de locatie genoeg zon en wind vangt om een groot deel van de benodigde elektriciteit te leveren.

De mijn in het midden van Australië is één van de grootste nog onaangebroken bronnen van nikkel en koper. De vraag naar beide materialen zal de komende decennia vermoedelijk toenemen; ze zijn onmisbaar voor allerhande moderne technologie. Doorgaans zijn mijnen vervuilende plekken. De apparatuur, van lampen tot zware machines, vraagt een hoop energie. Meestal komt die uit dieselaggregaten.

Harde wind in Australië

Oz Minerals wil dat veranderen door batterijen te gebruiken, die opgeladen worden met zonne- en windenergie. De plek in het midden van Australië is hier geschikt voor, zo blijkt uit een eerste haalbaarheidsstudie. Het waait er ongewoon vaak, waarmee het gebrek aan zonne-energie in de nacht gecompenseerd kan worden.

Lees ook: Dit voertuig voor de mijnbouw werkt op elektriciteit

De mijn ligt niet in de buurt van het bestaande elektriciteits- of gasnetwerk van Australië. Ook dat maakt het gebruik van hernieuwbare energie aanlokkelijk: het voorkomt heen en weer rijden met grote hoeveelheden diesel.

Als het plan werkelijkheid wordt zal tachtig procent van de stroom opgewekt en gebruikt worden op dezelfde plek. De overige twintig procent zal alsnog diesel zijn; vooral voor de trucks die het koper en nikkel vervoeren. Voor de zekerheid moet er waarschijnlijk ook een gasleiding aangelegd worden. Als de zon een dag niet schijnt en er is weinig wind, moet de operatie wel door kunnen gaan.

Aandelen schoten omhoog

De haalbaarheidsstudie is een eerste begin naar een duurzamere mijn. Nu moet Oz Minerals een partij vinden die zonnepanelen, windmolens en batterijen wil bouwen en exploiteren - het bedrijf wil dat niet zelf doen. De plannen werden door de Australische beurs in ieder geval positief ontvangen: het aandeel van Oz schoot omhoog na de aankondiging.

Lees ook: Vier adviezen voor duurzame mijnbouw

Bron: Oz Minerals | Beeld: Oz Minerals