25-11-2014 15:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Nederlandse bedrijf Quality Circular Polymers (QCP) begint in januari met de bouw van de eerste kunststoffabriek op de Chemelot Campus in Geleen.

QCP is gespecialiseerd in de verwerking van plasticafval afkomstig van de industrie en huishoudens. Het concern wast en versnippert het ingezamelde plasticafval. De kleursortering gebeurt volautomatisch met behulp van camera's en luchtkanonnen. Het wordt gesmolten, gefilterd en verwerkt tot korrels die aansluiten op de wensen van de klant.

Met de bouw van de fabriek is een bedrag van € 75 mln gemoeid. De faciliteit moet uitgroeien tot een locatie voor nieuwe, innovatieve producten op basis van gebruikte kunststoffen.

Ondernemers Huub Meessen en Marc Houtermans, beiden met een ruime ervaring in de petrochemie, stonden aan de basis van QCP. Het consortium bestaat verder uit afvalverwerker SITA, Chemelot Ventures en NV Industriebank LIOF. Rabobank, het Limburgs Energie Fonds, de gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg dragen bij aan de financiering.

 

Afval genoeg

 

QCP kan in potentie een grote Europese markt bedienen. Vanaf 2025 is storten van afval in de EU verboden. Van de 25 miljoen ton plasticafval die Europa jaarlijks produceert, gaat ongeveer 40 procent naar de stort. Zo'n 9 miljoen ton plasticafval dient als brandstof voor afvalenergiebedrijven.

De plasticfabriek gaat in 2015 in bedrijf. De fabriek heeft een capaciteit van 35.000 ton nieuw plastic per jaar. Opschalen tot een jaarlijkse productie van 100.000 ton is opgenomen in de planning. Afvalverwerker SITA levert het afval aan. Het bedrijf levert met de deelname in het project een bijdrage aan het sluiten van de kunststofketen.

Bron: Technisch Weekblad | Foto: SuSanA Secretariat, via Flickr