06-08-2020 15:23 | Door: Rianne Lachmeijer

Atletiekvereniging Scopias Atletiek in Venlo is de trotste eigenaar van een gerecyclede atletiekbaan. De Nederlandse Atletiekunie spreekt van een primeur. Ontwikkelaar GCC Sportsurfaces hoopt dat het project navolging krijgt.

De oude atletiekbaan van Scopias Atletiek in Venlo onderging een transformatie: het werd de grondstof voor een nieuwe baan. De oude ging op locatie de shredder in. De kunststofkorreltjes die uit de machine kwamen, vormen nu de basis voor de onderlaag van de nieuwe baan. Er is slechts een kleine hoeveelheid nieuw  materiaal nodig om de atletiekbaan compleet te maken. Het gaat om een pilotproject.

Atletiekbaan verbranden goedkoper dan recyclen

Normaal gesproken belandt een oude atletiekbaan in de verbrandingsoven. Zonde, dacht de Nederlandse Atletiekunie. Daarom vroeg de vereniging in het voorjaar van 2019 diverse leveranciers en aannemers om een gerecyclede atletiekbaan. GCC Sportsurfaces reageerde. Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanleggen, renoveren en onderhouden van sportaccommodaties. “Wij wilden de uitdaging aangaan en investeren, wanneer we ook een gemeente konden vinden die meedeed. Dat werd dus Venlo”, zei Marc Steffelaar tegen Omroep Venlo.

Steffelaar vertelt dat recyclen nu nog 2 euro per vierkante meter duurder is dan verbranden. Daarom belanden oude atletiekbanen over het algemeen in de verbrandingsoven. Hij hoopt dat deze pilot daar verandering in brengt. “We hopen hier iets te ontwikkelen waarmee we verder kunnen”, zegt hij in onderstaande video van Omroep Venlo:

Duurzame ambities gemeente Venlo

De gemeente Venlo is trots om de eerste te zijn met een gerecyclede atletiekbaan. De stad wil graag een voorloper zijn op het gebied van duurzaamheid. Zo was Venlo één van de eerste steden ter wereld die cradle to cradle-principes op regionaal niveau omarmde. Cradle to Cradle valt te omschrijven als een ontwerpfilosofie waarbij afval niet bestaat. Het stadskantoor van Venlo is op basis van die principes ontworpen. Het gebouw dat in 2016 zijn deuren opende, wekt zijn eigen energie op. Ook zuivert het lucht en afvalwater. Als het gebouw aan vervanging toe is, kan 80 procent van het materiaal worden hergebruikt.

Lees meer over opvallende projecten in Venlo:

Bronnen: Nederlandse Atletiekunie en Omroep Venlo | Afbeelding: Omroep Venlo