11-12-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een boek gedrukt op papier met vezels van de tomatenplant. Het Westland heeft de primeur met het koffietafelboek Connecting Industries, volledig gemaakt van restmateriaal.

Het papier is geproduceerd door Schut Papier uit Heelsum en de vezels zijn afkomstig van tomatenkwekerij Lans, de grootste tomatenkweker uit het Westland. Connecting Industries beschrijft de duurzame innovaties in de Noordzeedelta.

Vezels van de tomatenplant kennen al laagwaardige toepassingen voor biovergisting of bijstook voor afvalenergiecentrales. Op kleinere schaal worden de vezels verwerkt tot verpakkingsmateriaal. Maar nog niet eerder is een boek verschenen met de vezels. Volgens de makers laat het boek zien dat de tuinders in het Westland zich serieus voorbereiden op een nieuwe economie. Daarin staat biomassa centraal als grondstoffen- en energieleverancier.

 

Reststromen

 

De tuinbouw in Zuid-Holland produceert jaarlijks 240.000 ton aan gewasafval. De provincie financiert en ondersteunt verschillende projecten om plantaardige reststromen te benutten voor nieuwe producten en toepassingen. Daaronder vallen ook hoogwaardige toepassingen, zoals de productie van medicijnen, cosmetica en grondstoffen voor de chemische industrie.

Bron: Provincie Zuid-Holland | Foto: Pieter Musterd, via Flickr