24-12-2014 12:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlandse huishoudens hebben meer dan 175.000 kilometer aan kerstverlichting in huis. De helft belandt uiteindelijk in de vuilnisbak. WeCycle voert campagne voor recycling van de lampjes. 

Zo'n 84 procent van de Nederlandse huishoudens heeft lampjes voor de kerstboom of lichtslingers in huis. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van WeCycle. De totale hoeveelheid is voldoende om vier keer de aarde te omspannen. Als de feestverlichting stukgaat, verdwijnt de helft in de vuilnisbak. Slechts 41 procent van de ondervraagden geeft aan de afgedankte kerstspullen in te leveren.

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van e-waste, afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen, in Nederland organiseert. De organisatie voert samen met tuincentra en bouwmarkten een campagne om de afgedankte kerstverlichting in te leveren voor recycling.

Recyclingbedrijven verwerken de lampjes en lichtsnoeren voor meer dan 80 procent. Grondstoffen worden opnieuw gebruikt en schadelijke stoffen komen niet in het milieu terecht. Kerstverlichting is gratis in te leveren bij de milieustraat, of in Wecycle-inleverbakken in winkels.

Bron: WeCycle | Foto: David van der Mark, via Flickr