08-08-2012 11:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland kent samen met Oostenrijk het beste beleid van de EU op het gebied van afvalverwerking. Griekenland presteert het slechtste.

Dat blijkt uit een rapport van de milieuafdeling van de Europese Commissie over de verwerking van huishoudelijk afval. De Commissie beoordeelde alle 27 lidstaten op 18 verschillende punten, waaronder de hoeveelheid gerecycled afval, de kosten van afvalverwerking en de naleving van de Europese afvalwetgeving.

Afval op stortplaatsen

Nederland behaalde met Oostenrijk het hoogste aantal punten. Ook België, Duitsland, Denemarken en Zweden presteren goed: al deze landen storten slechts vijf procent van hun afval op stortplaatsen.

Stortplaatsen zijn de slechtst denkbare oplossing.Janez Poto?nik, Eurocommissaris Milieu

Nederland kent diverse innovatieve bedrijven die afval een tweede leven geven. Zo heeft afval- en milieuconcern Van Gansewinkel een verdienmodel ontwikkeld rondom de slogan 'Afval bestaat niet'.

Het slechtst presteerde Griekenland, gevolgd door Italië en Cyprus. “Deze landen dumpen nog steeds enorme hoeveelheden afval op stortplaatsen”, legt eurocommissaris Janez Poto?nik (milieu) uit. “Stortplaatsen zijn de slechtst denkbare oplossing. Er zijn inmiddels veel betere alternatieven en genoeg fondsen om deze opties te financieren.”

Doelstelling

De Europese Commissie vreest dat veel landen de doelstelling om in 2020 de helft van het afval te recyclen niet gaan halen en gaat meer aandacht schenken aan de slecht presterende landen. Zo wil de commissie hen aanbevelingen doen om hun afvalmanagement te verbeteren.

Een eerder onderzoek van de Commissie wees uit dat wanneer de huidige afvalwetgeving volledig wordt nageleefd, dit €72 mrd per jaar kan besparen en 400.000 banen kan creëren in 2020.

Bron: Euractiv

Foto: Redwin Law