14-01-2015 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Engelse recyclingspecialist Axion Consulting werkt aan een recyclingproces voor oude brandstofcellen. 

Doel van het project is het terugwinnen en recyclen van hoogwaardige materialen uit oude brandstofcellen. Proeven in een van Axion’s recyclefabrieken hebben het succes van het proces op kleine schaal aangetoond. Nu onderzoekt het bedrijf de toepassing op commerciële schaal.

Axion werkt voor het project samen met brandstofcelproducent Johnson Matthey Fuel Cells (JMFC) en materialenspecialist Technical Fibre Products (TFP). JMFC focust tijdens het project op het hergebruik van edele metalen zoals platina. TFP overziet het terugwinnen en hergebruiken van koolstofvezels. Axion zelf onderzoekt de logistiek van het proces.

Toekomst

Met het project richten de bedrijven zich op de toekomst. “Over tien tot vijftien jaar zal een aanzienlijk aantal brandstofcellen het einde van de levensduur bereiken. Dan zal het vermogen om de waardevolle componenten terug te winnen cruciaal zijn”, stelt Axion directeur Roger Morton in een persbericht.

Door de kostbare componenten te hergebruiken, hoopt Axion de kosteneffectiviteit van brandstofcellen te verbeteren. Ook betekent het hergebruik een verminderde impact op de wereldwijde voorraad grondstoffen.

Bron: Axion | Foto: pshab, via Flickr