26-01-2015 14:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse start-up PaperWise maakt als eerste in Europa milieuvriendelijk kwaliteitspapier uit landbouwafval. De milieu-impact ligt 47 procent lager dan bij FSC-gecertificeerd papier.

PaperWise is papier gemaakt van landbouwafval zoals stengels en bladeren. Het productieproces is volledig CO2-neutraal, onder andere door het gebruik van hernieuwbare energie. Tijdens het MVO Nieuwjaarsevenement werd het bedrijf officieel gelanceerd.

Winst

Oprichter en eigenaar Peter van Rosmalen wil met PaperWise laten zien wat er mogelijk is met landbouwafval. Nog dit jaar hoopt hij winst te kunnen maken. “Duurzaamheid moet zichzelf wel terugverdienen”, zegt hij.

In de anderhalf jaar voorafgaand aan de lancering is het bedrijf druk bezig geweest met de voorbereidingen. Zo investeerde oprichter en eigenaar Peter van Rosmalen in een onafhankelijk onderzoek naar de milieu-impact van PaperWise, uitgevoerd door milieu-onderzoeksbureau IVAM Universiteit van Amsterdam.

Impact

De resultaten zijn positief: PaperWise scoort 47 procent beter dan FSC-gecertificeerd papier van houtvezel. In vergelijking met gerecycled papier ligt de milieu-impact 29 procent lager.

Europeanen verbruiken jaarlijks 77,5 mrd kilo papier en karton. Naar eigen zeggen is PaperWise de eerste leverancier van biobased producten voor kantoor, verpakkingen, etiketten, zakken en tassen in Europa.

Bron: PaperWise, Duurzaam Geproduceerd | Foto: fsse8info, via Flickr