31-01-2015 14:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het belangrijkste sportevenement van de Verenigde Staten, de Super Bowl, moet uitgroeien tot de duurzaamste ooit. Gastheer Phoenix investeert vooral in recycling.

De American Football-finale tussen de Seattle Seahawks en de New England Patriots wordt zondag gespeeld in het stadion in Phoenix. In het uitverkochte stadion zitten 65.000 mensen. Nog eens tienduizenden andere volgen de wedstrijd buiten.

Traditioneel vieren de bezoekers het hele weekend feest. Super Bowl Sunday gaat gepaard met veel eten en drinken. De National Football League (NFL) verwacht dat het evenement zo’n zeven tot acht ton afval oplevert. De NFL en het stadsbestuur van Phoenix willen tenminste 80 procent van het geproduceerde afval composteren of recyclen.

De organisatoren van de Reduced Waste Challenge zoeken de medewerking van straatverkopers, bedrijven en het publiek. Gebruik van recyclebare en herbruikbare borden, flessen en bekers moet al fors besparen op de hoeveelheid afval die op de stort belandt. Overgebleven voedsel gaat naar een composteerbedrijf. Voor het eerst experimenteert Phoenix met openbare prullenbakken voor gescheiden inzameling. Vrijwilligers leggen de werking ervan uit.

 

Geslaagde campagne

 

De NFL vergroent ook de stroomvoorziening. De generatoren buiten het stadion lopen allemaal op biodiesel. De elektriciteit in het stadion is voor een deel afkomstig uit biobrandstoffen. Om de wedstrijd volledig te duurzaam te verlichten, is de rest van de elektriciteitsbehoefte afgedekt met windenergie-certificaten.

Phoenix heeft eerder een afvalreductiecampagne gehouden tijdens een groot evenement. Tijdens een PGA-golftoernooi in 2014 slaagde de stad erin 89 procent van het afval te recyclen of te composteren. Voedselbanken ontvingen toen ruim 500 kilo aan overgebleven maaltijden.

Bron: NFL, AZCentral | Foto: Ken Lund, via Flickr