09-02-2015 08:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Rijstkaf, plastic flessen, koffiedrab zijn de grondstoffen voor de nieuwe, duurzame schoenen van Marks & Spencer.

De Footglove Earth, zoals het Britse warenhuis de schoenenlijn heeft genoemd, is de nieuwe range van duurzaam schoeisel. Vooralsnog levert Marks & Spencer twee modellen: een sportschoen en instappers.

Afvalschoen

Afgedankt koffiedrab van gemalen bonen levert ruim de helft van de grondstoffen voor de voering. De flexibele zool bestaat voor 35 procent uit natuurlijke rubber en voor 10 procent uit rijstkaf.

Gerecyclede plastic flessen geven de schoen zijn stevigheid. Het verwerkte polyester en de schuimrubberen binnenkant bestaan voor respectievelijk 100 procent en 70 procent uit gerecycled materiaal.

Productie-eisen

Een gecertificeerde looierij die werkt zonder giftige chemicaliën, levert het leer voor het schoeisel. De lijm is op waterbasis en vergt bij de productie minder water en energie dan gewone lijmen of latex.

De fabriek die de Footglove Earth produceert, is aangesloten bij het Plan A duurzaamheidsprogramma van Marks & Spencer. Dat wil zeggen dat de producent voldoet aan de efficiëntie-eisen voor afvalreductie en energie- en waterverbruik.

De schoenen zijn te koop op de website van Marks & Spencer.

Bron: Marks & Spencer, Edie.net | Foto: Edward Musiak, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)