17-02-2015 07:15 | Door: Laura Fransen

PlasCarb werkt aan een oplossing voor Europa’s voedselafvalprobleem. Het Europese samenwerkingsverband streeft naar de optimalisatie van een microgolfplasma-proces.

Doel van het PlasCarb-project is het omzetten van voedselafval in grafeen en waterstof. Dit gebeurt met behulp van het innovatieve en energiezuinige microgolfplasma-proces. Het proces splitst biogas en zet het om in de twee hoogwaardige grondstoffen. Het biogas is afkomstig van vergist voedselafval.

Grafeen kent vele duurzame toepassingen, bijvoorbeeld in zonnepanelen en accu’s. Het op grote schaal produceren van hernieuwbare waterstof zou ook een doorbraak zijn. Momenteel is 95 procent van waterstof afkomstig uit fossiele bronnen.

 

Plascarb

 

De projectdeelnemers denken met het project een oplossing te kunnen bieden voor het Europese voedselafvalprobleem. Naar schatting zal de jaarlijkse hoeveelheid voedselafval binnen de Europese Unie in 2020 stijgen naar 126 miljoen ton.

De focus van het drie jaar durende project ligt bij het schaalbaar maken van het microgolfplasma-proces. Dit gebeurt onder leiding van het Engelse Centre for Process Innovation. Acht partijen uit vijf landen nemen deel, waaronder het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer.

Bron: Guardian, PlasCarb, Centre for Process Innovation | Foto: Taz, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)