18-02-2015 13:30 | Door: Erik Verheggen

Een online tuinmeubelenwinkel en afvaldienstverlener Van Gansewinkel zetten samen een retourlogistiek op poten om meer tuinmeubilair te recyclen.

Van Gansewinkel start met de verwerking van afgedankt tuinmeubilair voor de online winkel Tuinmeubelen.nl. De webshop biedt haar klanten de mogelijkheid om bij de aanschaf van nieuwe meubelen de oude tuinmeubelen thuis op te laten halen.

De afvalverwerker recycleert het afgedankte meubilair vervolgens op een duurzame manier. De samenwerkende partijen verwachten jaarlijks 150.000 kilo tuinmeubilair tot nieuwe, hoogwaardige grondstof te verwerken.

Problemen

Jaarlijks worden in Nederland honderdduizenden tuinstoelen, tuintafels en terrasloungesets afgedankt, waarna deze bij het grofvuil belanden. Verwerkers moeten de tuinmeubelen voor verdere verwerking alsnog uit de afvalberg halen. De bekende witte en groene plastics geven problemen bij het scheiden en recyclen van de andere soorten afval.

“Met het sorteren aan de bron voorkomen we dat deze harde kunststoffen in de afvalstroom van het grofvuil komen. Daardoor zijn we beter in staat dit type afval te recycleren naar een hoogwaardige nieuwe grondstof”, zegt Florens Slob, directeur Business Development van Van Gansewinkel. “We kunnen het metaal uit de meubelen verwerken tot nieuw metaal en we geven de harde plastics een tweede leven als bijvoorbeeld bitumen dakbedekking.”

Integratie

Rijbaan Transport, een transportorganisatie die zich inzet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te re-integreren, bezorgt de nieuwe aankoop. Het bedrijf neemt direct de oude tuinsets mee terug naar het distributiecentrum van Tuinmeubelen.nl. Van hieruit neemt Van Gansewinkel de verwerking voor zijn rekening.

Bron: Van Gansewinkel | foto: Pixabay, public domain (flipped, cropped by DuurzaamBedrijfsleven)