19-02-2015 08:45 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse materialen- en chemieconcern BASF verdubbelt de capaciteit van een recyclingfabriek in Groot-Brittannië. Het bedrijf onttrekt steeds meer platina en palladium uit oude knalpijpen.

Op zijn vestiging in het Britse Cinferford heeft BASF flink geïnvesteerd in de terugwinning van edelmetalen uit katalysatoren. “Met de verbetering van onze verwerkingsfaciliteiten hebben we de productie significant opgeschroefd”, zegt David Freidinger, vicepresident van BASF’s metaalrecyclingdivisie. “We werken nu nog efficiënter en hebben onze cashflow verhoogd.”

Emissies

Dure edelmetalen als palladium, rhodium en platina zetten schadelijke emissies uit diesel- en benzinemotoren om in schonere uitlaatgassen. De uitlaatkatalysatoren gaan in de regel een autoleven mee. In de meeste Europese landen zijn ze sinds de jaren negentig verplicht. "Deze investering in tweede-generatie recyclingapparatuur stelt ons in staat het toenemende volume afgedankte katalysatoren effectief te verwerken."

Het Belgische Umicore, actief in dezelfde markt als BASF, kondigde deze week aan ook versterkt in te zetten op het terugwinnen van edelmetalen uit katalysatoren en gadgets.

Bron: BASF | Foto: tim, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)