27-02-2015 08:15 | Door: Erik Verheggen

HVC en SNB winnen met de Belgische firma EcoPhos fosfaat terug uit de vliegas van de slibverbrandingsinstallaties in Dordrecht en Moerdijk.

SNB is de grootste slibverwerker van Nederland. Net als Afvalbedrijf HVC heeft het de waterschappen als aandeelhouder.

 

EcoPhos

 

EcoPhos heeft een proces ontwikkeld waarmee uit de vliegas fosfaat wordt teruggewonnen in de vorm van kunstmest. Het EcoPhos proces leidt tot bestaande marktproducten van hoge kwaliteit. Deze producten worden wereldwijd gebruikt.

De waterschappen leveren via de samenwerking van HVC, SNB en EcoPhos een grote bijdrage in de fosfaatrecycling. Door deze samenwerking in de keten kan veel meer fosfaat worden teruggewonnen, dan op de rioolwaterzuivering van de waterschappen zelf mogelijk is.

HVC en SNB samen verbranden ruim 50 procent van het Nederlandse zuiveringsslib in hun installaties en wekken hiermee ook energie op. Deze Nederlands-Belgische samenwerking is met de voorgenomen omzetting van 50.000 tot 60.000 ton vliegas per jaar wereldwijd de grootste stap die tot nu toe is genomen op het gebied van fosfaatrecycling.

 

Grondstof

 

Een deel van het fosfaat dat wij als mensen via ons voedsel binnenkrijgen, scheiden wij weer uit en komt in het rioolwater terecht. Rioolwater in Nederland bevat 12 miljoen kilo fosfor. Rioolwaterzuiveringen verwijderen ongeveer 85 procent hiervan uit het afvalwater via het zuiveringsslib.

Als het zuiveringsslib daarna apart wordt verbrand in een mono-slibverbrandingsinstallatie, zoals bij HVC en SNB, komt het fosfaat in de vliegas terecht. De vliegas bevat dan zoveel fosfaat dat terugwinning mogelijk is geworden.

 

Schaars

 

Met de EcoPhos technologie is recyclen op industriële schaal mogelijk geworden. Fosfaat is namelijk essentieel voor het leven op aarde. Planten, dieren en de mens hebben het nodig voor de opbouw van de botten, de productie van eiwitten en de energiehuishouding in de levende cel. Zonder fosfaat kunnen we op termijn onvoldoende voedsel verbouwen om alle mensen te voeden.

Bron: HVC, SNB | foto: Hannes Grobe, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)