05-03-2015 14:00 | Door: Erik Verheggen

Afvalbedrijven Afvalzorg en HVC besparen 700.000 kubieke meter aardgas per jaar door een vergistingsinstallatie te verwarmen met gas uit een stortplaats.

Afval- en energiebedrijf HVC verwarmde de vergistingsinstallatie in Middenmeer tot voor kort met een 25 jaar oude warmtekrachtkoppeling-installatie. Daar is een duurzaam alternatief voor gevonden. Stortgas uit de naastgelegen afvalverwerkingslocatie Wieringermeer van Afvalzorg verwarmt de vergistingsinstallatie. Behalve honderdduizenden kubieke meters aardgas, scheelt dit per jaar 1.260 ton CO2-uitstoot.

Stortgas komt vrij door afbraakprocessen in het afval. Afvalzorg onttrekt dit gas en stookt er een ‘stortgasketel’ mee. Deze ketel, te vergelijken met een CV-ketel, verwarmt de vergistingsinstallatie.

HVC zet met de vergistingsinstallatie jaarlijks 160.000 ton het groente-, fruit- en tuinafval om in groen gas. Het restant wordt ontwaterd en omgezet in compost. Sinds 2011 heeft HVC zo 5,5 miljoen kubieke meter groen gas aan het landelijke aardgasnet geleverd.

Bron: HVC | foto: Christian Guthier, creative commons (cropped, flipped by DuurzaamBedrijfsleven)