17-03-2015 07:15 | Door: Laura Fransen

Er is meer innovatie nodig op het gebied van kunststofrecycling om de groeiende hoeveelheid ingezameld afval te verwerken. Het Lectoraat Circular Plastics gaat ermee aan de slag.

De jaarlijkse inzameling van kunststof verpakkingsafval in Nederland neemt toe. Mede dankzij het Plastic Heroes-systeem stond de teller in 2014 op 130 kiloton. Om de ontwikkeling van kennis over de toepassingsmogelijkheden te stimuleren is het Lectoraat Circular Plastics opgericht. Het studieprogramma gaat eind dit jaar van start.

In 2017 moet 52 procent van al het kunststof verpakkingsmateriaal op de markt gerecycled worden. “Om de groei van de inzameling in goede banen te kunnen leiden en zoveel en zo hoogwaardig mogelijk te kunnen hergebruiken, is meer innovatie en onderzoek over de toepassingsmogelijkheden nodig”, zegt Isabelle Dirks, wethouder duurzame ontwikkeling in Leeuwarden, in een persbericht.

 

Gesloten kringloop

 

Volgens de initiatiefnemers is er veel ruimte voor verbetering van sorteer- en recyclingtechnieken. Ook is meer onderzoek nodig naar potentiele afnemers van gerecyclede kunststoffen. Het Lectoraat hoopt uiteindelijk tot een gesloten afvalkringloop te komen.

Het Lectoraat bestaat uit de Friese hogescholen NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein. Het verpakkende bedrijfsleven is vertegenwoordigd door het Afvalfonds Verpakkingen. Het Lectoraat wordt gesteund door de provinsje Fryslân en de gemeente Leeuwarden.

Bron: DuurzaamGeproduceerd, Plastic Heroes | Foto: FaceMePLS, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)