20-03-2015 11:30 | Door: Willemien Groot

Verpakkingsproducent Tetra Pak probeert in India meer vuilophalers en recyclingsbedrijven te betrekken bij de voordelen van hergebruik. Hoe meer afval ze ophalen, hoe groter de winst.

In 2014 verkocht de Zwitserse marktleider zo'n 5,3 miljard gelamineerde verpakkingen in India. Daarvan is ongeveer 30 procent ingezameld en hergebruikt. Volgens het concern kunnen voddenrapers, vuilophalers en bedrijven veel meer verdienen als dat percentage verder toeneemt. "Het gaat erom dat zij de waarde van afval leren herkennen", zegt Jaideep Gokhale van Tetra Pak South Asia in een interview met de Indiase krant Deccan Chronicle.

Vooral het inkomen van voddenrapers kan verbeteren als zij ook kartonnen verpakkingen ophalen, zegt Gokhale. Het concern brengt hen in contact met de gespecialiseerde recyclingsbedrijven die Tetra Paks verwerken. Tegelijkertijd leren ze veilig werken. Daarnaast zet het concern inzamelingsstations op in de steden waar die recyclingbedrijven actief zijn. Door 3-laags samenstelling van de Tetra Paks is de verwerking tot nieuwe grondstof ingewikkelder dan die van papier of karton.

Bron: Tetra Pak, Deccan Chronicle | Foto: Tetra Pak