23-03-2015 14:00 | Door: Jerom van Gemert

Een groep Britse investeerders financiert een innovatieve recylinginstallatie die komt te staan in Schotland. Het complete afvalverwerkings- en energieproject kost £ 111 mln. 

Het project bestaat uit een recyclinginstallatie en een innovatieve vergassingsinstallatie. De recyclinginstallatie ontrekt uit het aangeleverde afval zoveel mogelijk plastic, metaal, en papier voor hergebruik. Wat niet meer herbruikbaar is, gaat naar een reactor die het restafval omzet in gas. Het geproduceerde synthese gas, een mix van waterstof en koolmonoxide, dient vervolgens als brandstof voor een 12,5 megawatt elektriciteitscentrale.

“Door meer te recyclen en alleen het afval dat niet herbruikbaar is om te zetten in energie, gaat dit project een significante bijdrage leveren aan het Schotse zero-waste plan,” zegt Shaun Kingsbury, directeur van GIB tegen Businessgreen.

De vergassingsinstallatie van 12,5 MW zal voldoende elektriciteit leveren voor ongeveer 18.000 huishoudens. De warmte die de gascentrale produceert komt ten goede aan de recyclingfabriek. Het project zal in 2017 in bedrijf komen en zorgt dan jaarlijks voor een reductie van 1,3 mln ton CO2-uitstoot. 

Bronnen: Green Investment Bank, Businessgreen | Foto: Bill McChesney via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)