24-03-2015 07:35 | Door: Laura Fransen

Het scheiden en recyclen van zwart plastic komt een stap dichterbij. Door een speciaal pigment toe te voegen, zijn sorteermachines niet langer blind voor zwarte plastic verpakkingen.

Het nieuwe plastic is ontwikkeld door de Britse milieuorganisatie WRAP. Reguliere zwarte plastic verpakkingen zijn problematisch voor de afvalindustrie. Vanwege de kleur zijn de verpakkingen niet zichtbaar voor de infraroodcamera’s van de sorteerinstallaties.

De nieuwe zwarte verpakking biedt uitkomst. De toevoeging van een speciaal pigment maakt het materiaal zichtbaar voor de camera’s. Het pigment heeft geen invloed op de prestatie van het materiaal. Volgens een schatting van WRAP zou het succesvol sorteren van al het zwarte plastic in Groot-Brittannië resulteren in 30.000 ton recyclebaar materiaal per jaar.

Na laboratoriumtesten is het succes van het nieuwe zwarte plastic nu ook in de praktijk aangetoond. Retailketen Marks & Spencer en supermarktketen Sainsbury’s verkochten gedurende zes maanden in totaal 2 miljoen magnetronmaaltijden verpakt in het nieuwe plastic. Via reguliere consumenten-recyclingprogramma’s kwam het materiaal terecht bij een afvalverwerkingsbedrijf. Na een simpele technische bijstelling waren de sorteermachines in staat het zwarte plastic te detecteren.

Ook de Nederlandse afvalindustrie heeft moeite met het scheiden van zwarte verpakkingen. Onder andere afvaldienstverlener Sita werkt aan innovatieve sorteermethodes.

Bron: Edie, WRAP | Foto: Woakamkurhram, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)