25-03-2015 14:06 | Door: Thijs ten Brinck

Amerikaanse onderzoekers werken aan processen om onder andere goud en zilver terug te winnen uit rioolslib. Het onttrekken van kostbare metalen maakt rioolslib bovendien geschikt als meststof.

Per miljoen inwoners spoelt een stad gemiddeld voor $ 13 mln aan goud, zilver en andere edelmetalen door het riool. Onderzoekers van het Amerikaanse USGS testen methoden om die waardevolle metalen efficiënt aan rioolwater te onttrekken.

“Nanodeeltjes van edelmetalen zijn overal in verwerkt”, zegt onderzoeker Kathleen Smith. “Ze zitten in sokken om zweetvoeten te voorkomen, en bijvoorbeeld in verzorgingsproducten.”

Rioolslib bevat volgens de onderzoekers vaak even hoge concentraties edelmetalen als de ertsen die de mijnbouwindustrie verwerkt. Processen uit de conventionele mijnbouw zijn volgens Smith mogelijk ook toepasbaar voor de verwerking van rioolslib.

Mest

Vaste reststoffen uit de rioolwaterzuivering zijn, onder meer door die metaalverontreiniging, in de meeste gevallen niet toegelaten als meststof. Het slib wordt meestal verbrand. Door de edelmetalen en andere verontreinigingen efficiënt te verwijderen, slaan de onderzoekers twee vliegen in een klap.

“Als we de schadelijke stoffen uit het rioolslib filteren, kunnen we het organische materiaal gebruiken voor de bemesting van akkers en bossen”, zegt Smith. “Als we tegelijkertijd waardevolle metalen produceren en kunnen verkopen, dan is dat een win-win.”

Bron: Eurekalert, The Guardian | Foto: Dan Brown, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)