26-03-2015 07:15 | Door: Laura Fransen

Nieuwe zuiveringsmethoden moet het Finse afvalwater vrij maken van medicijnresten. Efficiëntere installaties kunnen tot 99 procent van microverontreiniging uit afvalwater filteren.

Dat blijkt uit een praktijkonderzoek van de Finse Lappeenranta University of Technology (LUT). Met behulp van membraanfiltratie en oxidatie wisten de onderzoekers tot 99 procent van de medicijnresten uit afvalwater te verwijderen. Die resten zijn zelfs in kleine concentraties schadelijk voor het milieu. Ze kunnen bijvoorbeeld hormonale veranderingen veroorzaken bij vissen.  

Het onderzoek toont aan dat er ruimte is voor verbetering van de Finse waterfiltersystemen. De huidige installaties verwijderen alleen de biologisch afbreekbare stoffen en stoffen die zich hechten aan zuiveringsslib. Resten van pijnmedicatie als ibuprofen en paracetamol filtert de installatie eruit, maar van andere medicijnen blijft een groot deel achter in het gezuiverde water.

“Met name hersen- en hartmedicatie zijn moeilijk te verwijderen”, zegt LUT-professor en hoofdonderzoeker Mika Mänttäri in een persbericht. Onder andere antidepressiva, anti-epileptica en pijngels voor uitwendig gebruik blijven achter. Met de nieuwe zuiveringstechnieken zijn ook die resten uit afvalwater te halen.

Ook in Nederland bevat het oppervlaktewater steeds meer medicijnen, pesticiden en hormonen. Onlangs presenteerde de Universiteit Twente een rietjesmembraan dat de verwijdering van microverontreinigingen mogelijk moet maken. 

Bron: LUT, Phys.org | Foto: Teemu Leinonen, LUT