26-03-2015 11:15 | Door: Erik Verheggen

Een nieuwe toevoeging op de lijst met toepassingen van chitosan. De Amerikaanse printplatenproducent Invotec wint er koper mee terug uit afvalwater van zijn fabriek.

Invotec werkt in een consortium met onder meer een leverancier van krab-afval aan toepassing van de technologie, meldt de website Waste Management World.

De verbindingen en componenten op printplaten bestaan voor een groot deel uit koper. Bij de productie verdwijnt een deel daarvan via het afvalwater. Invotec werkt aan een methode om dat koper met chitosan terug te winnen uit afvalwater.

Afval

Chitosan wordt gemaakt van chitine. Dit biopolymeer komt in grote hoeveelheden voor in het afval van de schaaldierenindustrie. Chitosan heeft de eigenschap dat het metalen aan zich kan binden. Invotec verwerkt het krab-afval tot fijne korreltjes. Wanneer de korreltjes verzadigd zijn met koper, wint het bedrijf ze terug door een proces van galvanisering.

De toepassingen van chitosan lijken bijna onuitputtelijk. Behalve metaalabsorptie is het materiaal ook geliefd vanwege zijn antibacteriële eigenschappen. Een coating van chitosan maakt groenten en fruit langer houdbaar. Een combinatie van nanotechnologie en garnalenafval maakt zonnepanelen efficiënter.

Bron: Waste Management World | foto: Agton Veloncio, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijflsven)