02-04-2015 16:16 | Door: Willemien Groot

De Chinese overheid pakt de recycling van oude bankbiljetten grondig aan. Zelfs de laatste restjes pulp krijgen een nieuwe bestemming: als voer voor regenwormen.

China recyclet ieder jaar voor zo’n $ 160 mrd aan bankbiljetten. De biljetten zijn versleten, vies of gescheurd. Soms gaat een deel van het afgeschreven geld naar de verbrandingsoven. Maar er zijn ook duurzamere oplossingen. Dat schrijft de WantChinaTimes op basis van een reportage van de Chinese staatstelevisie.  

De oude bankbiljetten gaan onder zware bewaking in een pantserauto naar een verwerkingsbedrijf op het platteland. De zware versnipperde en geperste blokken geld krijgen een uitgebreide schoonmaakbeurt. Recyclingmachines scheiden het katoen en plastic en houden de papierpulp apart. Het plastic dient als nieuwe grondstof voor verpakkingen en het katoen gaat naar papierfabrieken.

De pulp belandt als compost tussen de bomen van het fabriekscomplex. De verwerking van oude bankbiljetten leveren zo'n 150 ton compost per jaar op. Het restmateriaal is voedsel voor regenwormen. De fabriek verkoopt die op de markt als visvoer. Dat levert jaarlijks nog eens  $ 5000 extra op.

Bron: WantChinaTimes | Foto: Jacob Levine, via Flickr Creative Commons (Cropped bij Duurzaambedrijfsleven)