07-04-2015 14:49 | Door: Jerom van Gemert

Een pilotproject in Brussel zet afvalwater succesvol om in bioplastic. De rioolwaterzuiveringsinstallatie gebruikt bacteriën voor de productie van biopolymeren.

De techniek filtert met behulp van een centrifuge vetzuren uit de modder van afvalwater. De vetzuren worden gemixt met bacteriën die er biopolymeren van maken. Door de mix te verwarmen, kunnen de bacteriën overleven. De biopolymeren zijn geschikt voor de productie van bioplastics.

Het verwerkte afvalwater is niet geschikt als drinkwater. Het gezuiverde water wordt geloosd op het oppervlaktewater.

Bacteriën 

Het idee om afvalwater om te zetten in bioplastic bestaat sinds 2007. Zweedse onderzoekers ontdekten bacteriën in afvalwater die polymeren produceren. Die bacterielijn is daarna verder veredeld, en de eerste successen kwamen in 2011.

Het afvalwater van Brussel, met een populatie van 1,1 miljoen inwoners, heeft volgens het Belgische bedrijf Aquiris de potentie om 20.000 ton bioplastic per jaar te leveren.

Aquiris, een dochterbedrijf van het Franse Veolia, voerde de pilot uit. Na de succesvolle proef zoekt Aquiris nu investeerders om het project grootschaliger van de grond te krijgen. Volgens de Prague Post zijn er al enkele bedrijven die het proces willen kopen. Maar Aquiris wil samenwerken met potentiële investeerders.

Bronnen: Prague Post, Water Online | Foto: NIAID via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)