09-04-2015 11:15 | Door: Thijs ten Brinck

Een onkruid dat boeren tot nu toe in de weg zit, kan voor diezelfde boeren een belangrijke inkomstenbron worden. Onderzoekers van Washington State University zien de plant als rubberbron voor de toekomst.

Wetenschappers aan de Washington State University vonden in wilde sla genen die rubberproductie mogelijk maken. De vondst geeft aanknopingspunten de plant te veredelen en het gewas in te zetten als grondstof voor autobanden en andere rubberproducten.

“Ik zie interesse in de ontwikkeling van rubbergewassen die het goed doen in een gematigd klimaat”, zegt Ian Burke, auteur van het wetenschappelijke artikel over de vondst. “Het zou mooi zijn als wilde sla een van die gewassen wordt.”

Natuurrubber wordt voor het grootste deel gewonnen uit de Braziliaanse rubberboom. Vanwege de grote vraag naar rubber, en ziektes in rubberplantages, zoeken rubberproducenten naar alternatieven. De Nederlandse autobandenfabrikant Vredestein werkt bijvoorbeeld aan rubber uit paardenbloemen en een Amerikaanse fabrikant doet onderzoek naar rubberproductie met de Guayule plant.

Wilde sla

Wilde sla is een stekelig onkruid, verwant aan de distel. Slasoorten voor menselijke consumptie zijn in de loop der eeuwen opgekweekt om veel zacht loof en weinig steeltjes te produceren. De steeltjes zijn voor de productie van rubber juist het meest interessant.

In Nederland is de slasoort ook bekend las kompassla, vanwege bladtoppen die in noord-zuidrichting groeien.

Bron: Washington State University | Foto: Harry Rose, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)