14-04-2015 08:04 | Door: Erik Verheggen

Etikettengigant Avery Dennison en het Belgische Seliplast komen met een recyclingprogramma voor stansafval van kunststof etiketten. Handmatig sorteren behoort daarmee tot het verleden.

Dat meldt de website Environmental Leader. De beide bedrijven zijn in 2014 een pilot gestart. Daarbij hebben zij in de fabriek van Avery Dennison in Turnhout meer dan 1.000 ton polyethyleen en polypropyleen laminaat verwerkt tot nieuw granulaat voor industriële toepassing en huishoudelijke producten.

De nieuwe methode is beschikbaar voor verwerkers in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Zij hoeven het plakkerige restmateriaal niet meer naar gespecialiseerde bedrijven buiten de eigen regio te verschepen. De nieuwe methode vereist wel dat de etiketten niet vervuild zijn met papier. Als daaraan is voldaan, kan het procedé een alternatief zijn voor verbranding of stort.

Avery Dennison heeft zijn hoofdkantoor in de Amerikaanse stad Pasadena en heeft een jaaromzet van € 6 mrd. Het Waalse Seliplast is gespecialiseerd in plasticrecycling.

Bron: Avery Dennison, Environmental Leader, Kunststof & Rubber | foto: Accedie, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)