17-04-2015 16:19 | Door: Erik Verheggen

De duurzame GFT-vergister Bio Power Alphen aan den Rijn is officieel geopend. De installatie voorziet 3.400 huishoudens van groen gas.

Afvalbedrijf Indaver heeft € 16 mln euro geïnvesteerd in de bouw van de vergister, die per jaar 75 000 ton GFT-afval verwerkt. Volgens Indaver is het vergisten van dit GFT-afval in combinatie met composteren 100 procent duurzaam, omdat niets verloren gaat bij de verwerking. De installatie levert jaarlijks 5 miljoen kubieke meter groen gas, 5 000 ton vloeibare CO2 en 33 000 ton compost.

Afnemer van de vloeibare CO2 is onder meer de glastuinbouw, die de koolstofdioxide gebruikt voor het stimuleren van de plantengroei. Vloeibare CO2 is verder de grondstof voor droogijs, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt voor gekoeld transport van levensmiddelen.

Ook de reststromen worden geheel benut. Een deel gaat terug in de vergister om het vergistingsproces te bespoedigen. De rest wordt gemengd met vers GFT-afval en gecomposteerd. Daarmee haalt Indaver op duurzame wijze het maximale uit GFT-afval, en sluit het opnieuw een materialenkringloop.

Bron: Indaver | foto: Christian Guthier, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)