22-04-2015 10:34 | Door: Erik Verheggen

De recycling van metalen verpakkingen is in 2013 verder gestegen. 93 procent van alle metalen verpakking wordt teruggewonnen en gerecycled.

Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van alle soorten verpakkingen wordt metaal het meest gerecycled, meldt de organisatie voor metalen verpakkingen in Nederland, de Stichting Kringloop Blik.

Metalen verpakkingen kunnen steeds weer opnieuw gerecycled worden, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Zodra nieuw metaal in de kringloop komt, blijft het steeds beschikbaar als grondstof voor een nieuw product. In Nederland wordt 93 procent van alle metalen verpakkingen hergebruikt. In 2012 was dat nog 91 procent.

Door innovaties in nieuwe afvalverwerkingsinstallaties, kunnen nu ook kleine metaaldeeltjes uit de bodemas van verbrandingsovens gehaald worden. Fabrikanten kunnen uit het teruggewonnen aluminium en staal weer nieuwe metalen verpakkingen maken.

Door de inzet van teruggewonnen metaalstromen is minder dan de helft aan grondstoffen en energie nodig in vergelijking met de blikproductie uit primaire grondstoffen, meldt de Stichting Kringloop Blik.

Bron: Stichting Kringloop Blik | foto: Jenn Coyle, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)