30-04-2015 14:00 | Door: Willemien Groot

FrieslandCampina heeft een nieuw biobased drankenkarton gepresenteerd. Het pak is gemaakt van gerecycled karton en biobased plastic uit organische reststoffen.

Het zuivelconcern begint deze zomer met de introductie voor dagverse melk en karnemelk van Campina. In de komende anderhalf jaar volgen andere dranken. Volgens FrieslandCampina hebben de verpakkingen de afgelopen jaren een duurzame evolutie doorgemaakt. "Met het biobased melkpak investeren we in de transitie naar hernieuwbare grondstoffen", zei managing director Berndt Kodden van FrieslandCampina Nederland bij de overhandiging aan oud-milieuminister Jacqueline Cramer, hoogleraar Duurzaam Innoveren aan de Universiteit Utrecht.

FrieslandCampina Melkpak

Het melkpak is ontwikkeld in samenwerking met verpakkingsproducent Elopak. Het karton bestond al uit gerecyclede papiervezels. De beschermende coating en de dop zijn van biobased polyethyleen uit gecertificeerde organische reststoffen. Volgens FrieslandCampina een nuttige toepassing van afvalstromen. De CO2-voetafdruk van het pak is 20 procent lager dan voorgaande verpakkingen. Een primeur voor Nederland, zegt het bedrijf.

Beide partijen willen de standaard in de markt zetten en het aandeel biobased plastic in drankenverpakkingen laten toenemen. 

Bron: FrieslandCampina | Foto: rosmary via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven), Foto inzet: FrieslandCampina