30-04-2015 15:46 | Door: Erik Verheggen

De 3D-printstartup Refil introduceert 100 procent gerecycled 3D-printerfilament, dat van oude auto-dashboards of petflessen is gemaakt.

Het product heeft de naam Refilament meegekregen en is verkrijgbaar in twee smaken: 'Dashboard Black’ en ‘Pet Translucent’. Deze grondstoffen voor 3D-printers zijn zwart en transparant.

refil

“Wanneer je met Refilament print, in plaats van met gewoon filament, zijn al je ontwerpen ook van volledig gerecycled materiaal”, vertelt mede-oprichter Casper van der Meer van Refil. “Van geprinte vazen tot speelgoed, sieraden, architectonische modellen, protheses of wat je maar kunt bedenken. Het worden allemaal gerecyclede producten.”

De autodashboards en petflessen worden eerst grondig gereinigd en versnipperd tot kleine plastic snippers. Vervolgens filtert en smelt Refil het kunststof en maakt er draden van met een dikte van 1,75 tot 2.85 millimeter. Dit verse filament wordt uiteindelijk op spoelen van gerecycled karton gewikkeld.

Dezelfde kwaliteit

Refilament heeft volgens Refil dezelfde kwaliteit als gewoon filament uit het premium segment. Het valt bovendien in dezelfde prijsklasse als standaard 3D-filament.

“Wij geloven dat dit soort gerecyclede filamenten de nieuwe standaard voor 3D-printers kunnen en moeten worden. Waarom zouden we nog meer plastic blijven produceren, terwijl er zo veel plastic rondzwerft om te hergebruiken?”, zegt een andere oprichter van Refil, Jonas Martens.

Refil is opgericht door het Rotterdamse ontwerpbureau: Better Future Factory (BFF). BFF is opgericht in 2012 door vijf alumni van de Technische Universiteit Delft. Inmiddels is het uitgegroeid tot een multidisciplinair ontwerp- en ingenieursbureau.

refil

Bron: Refil, 3DPrint | foto: Refil