05-05-2015 11:43 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse algenexpert Heliae en de van oorsprong Duitse glasproducent Schott hebben samen een 22 procent hogere productie gerealiseerd dankzij algenkweek met ovale glazen buizen.

Heliae heeft in enkele van zijn kweekruimtes de fotobioreactoren, cilindrische buizen waarin de verschillende algen groeien, vervangen voor ovale varianten van Schott. Dit resulteerde bij kunstlicht in een ruim 20 procent hogere productie. Door de ovale vorm is het licht beter te richten en beschijnt het een groter volume algen.

“De resultaten bevestigen onze computersimulaties”, zegt Nikolaos Katsikis, directeur Business Development bij Schott. “We gaan de tests nu herhalen met zonlicht. Ons partnerschap met Heliae zal het potentieel voor algenproducten verder vergroten.”

Biodiesel

Heliae kweekt algen voor toepassingen met een hoge waarde. Bijvoorbeeld voor de cosmetische en medische industrie en in voedingsmiddelen of -supplementen.

Snelgroeiende algen zijn breed inzetbaar, maar door de hoge investerings- en productiekosten vooral aantrekkelijk voor de hogere marktsgementen. Als de prijs, geholpen door innovaties als deze, verder omlaag kan, zijn algen ook een aantrekkelijke grondstof voor verschillende chemische processen en brandstoffen. Onder andere aan de Wageningen Universiteit wordt onderzoek gedaan naar nieuwe mogelijkheden van algen.

Bron: Schott | Foto: apium, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)