11-05-2015 10:58 | Door: Laura Fransen

Het recyclen van verlichting in Nederland steeg in 2014 met 4,5 procent. Volgens recyclestichting LightRec is er vooral in de bouwsector nog veel winst te behalen.

“Het is goed om te zien dat de inzameling in de lift zit”, zegt Gied van Hoorn, interim-manager bij LightRec, in een persbericht. “En dat er dus weer minder tl-buizen, spaar- en ledlampen in de vuilnisbak of in het sloopafval terecht zijn gekomen.” In totaal leverden Nederlanders 3,7 miljoen kilogram aan verlichting in bij stichting Wecycle. In 2015 hoopt het bedrijf vooral het inzamelen van verlichting vanuit sloop en bij grote installatiebedrijven verder te stimuleren.

Om dit te bereiken werkt LightRec nauw samen met de sector. “We hebben net voor elkaar gekregen dat de inzamelmiddelen voor verlichting zijn opgenomen in het standaard bouwbestek van STABU”, zegt van Hoorn. Het bouwbestek bevat alle technische specificaties voor bouwopdrachten. Nu dus inclusief recyclingmiddelen voor verlichting. “Een enorme stap vooruit, want het maakt professionals in de bouw bewust dat ook lampen ingezameld moeten worden.”

LightRec Nederland zet zich in voor het hergebruik van energiezuinige verlichting. Energiezuinige verlichting is tot meer dan 90 procent recyclebaar. Hergebruik vermindert de milieu-impact en bespaart grondstoffen. De recycling van verlichting verloopt grotendeels via Wecycle, een organisatie die focust op het inzamelen en recyclen van e-waste.

 

Bron: LightRec | Foto: Mark Ou, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)