15-05-2015 11:16 | Door: Willemien Groot

Het Amerikaanse recyclingbedrijf USA Gypsum verwerkt oude gipsplaten tot grondstof voor de landbouw. Het bedrijf heeft de afgelopen tien jaar ruim 225.000 ton gerecycled.

Gipsrecycler Gypsum USA opende eerder deze week een nieuwe fabriek en hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Daarmee is een investering van $ 3 mln gemoeid. Het concern recyclet oude gipsplaten in plaats van deze naar de stort te brengen. De teruggewonen gipskorrels dienen als meststof en bodemverbeteraar in de landbouw. Boeren gebruiken de grondstof ook als strooisel in de stal.

Het teruggewonnen gips is veel goedkoper en even effectief als nieuw gips, zegt Gypsum. Ook als ligbed voor vee is de grondstof goedkoper dan houtsnippers. Gips neemt vocht beter op dan een organische bodembedekker. Dat zou vochtgerelateerde ziekten bij vee voorkomen. Het bedrijf verkoopt het materiaal in de VS en Canada.

Gypsum ziet nog voldoende ruimte voor capaciteitsuitbreiding. Voor bouwbedrijven is recycling efficiënter, omdat de kosten voor vuilstort wegvallen. Toch wordt in de staat Pennsylvania slechts 10 procent van alle gipsplaten aangeboden voor recycling. 

Bron: Environmental Leader, Gypsum USA | Foto: Daniel X. O'Neil, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)