01-10-2012 10:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Chemiebedrijf Solvay neemt maandag in Frankrijk twee faciliteiten in gebruik voor de recycling van zeldzame aardmetalen.

Solvay wil zijn bevoorradingsbronnen diversifiëren en zuiniger omspringen met grondstoffen. Daarom heeft het bedrijf een procedé ontwikkeld voor het terugwinnen van zeldzame aardmetalen uit afgedankte goederen zoals spaarlampen, batterijen of magneten.

“De zeldzame aardmetalen waarvan we maar kleine hoeveelheden gebruiken, zijn de onmisbare 'vitamines', nodig voor de ontwikkeling van nieuwe, in het bijzonder groene technologieën,” zei Du Hua, directeur Zeldzame Aardmetalen bij Solvay. "De wereldvraag naar zeldzame aardmetalen groeit met meer dan 6 procent per jaar, waardoor ze een strategische grondstof zijn. Dankzij de recycling scheppen wij een nieuwe bevoorradingsbron.”

Het project is opgestart in 2007 en vereiste twee jaar R&D en nog eens twee jaar studie voor de opschaling en selectie van de sites. Met het project is een investering gemoeid van meer dan €15 mln.

Spaarlampen

Solvay zal zich in eerste instantie toeleggen op de recycling van spaarlampen, omdat de inzameling hiervan al georganiseerd is. Deze lampen bevatten een verhoudingsgewijs grote hoeveelheid van zes verschillende zeldzame aardmetalen: lanthanum, cerium, terbium, yttrium, europium en gandolinum. Solvay kan de materialen recyclen met het volledige behoud van hun eigenschappen.

De afgedankte spaarlampen worden opgehaald, geselecteerd en behandeld door gespecialiseerde bedrijven die de verschillende componenten nuttig kunnen gebruiken. Het gaat hierbij om glas, metalen, kunststoffen en kwik.

Ongeëvenaard

Naast de site in het Franse Saint-Fons nabij Lyon is Solvay vooral trots op de tweede site in La Rochele waar volgens eigen zeggen ‘een in Europa ongeëvenaarde knowhow inzake scheidingstechnieken’ aanwezig is.

Du Hua: “Wij streven ernaar dé Europese referentie te worden op dit gebied. De opstart van deze twee fabrieken is een tastbare bijdrage die de chemie levert aan de duurzame ontwikkeling.” De Solvay Groep zetelt in Brussel, stelt ongeveer 31.000 mensen te werk in 55 landen en realiseerde in 2011 een netto-omzet van €12,7 mrd.

Foto: Solvay