22-05-2015 07:00 | Door: Jerom van Gemert

Bierbrouwer MillerCoors heeft de waterterugwininstallatie uitgebreid met een productiefaciliteit voor diervoeding.  

Het Amerikaanse MillerCoors werkt samen met het biotechnologie bedrijf Nutrinsic voor het omzetten van afvalwater. Micro-organismen filteren de voedingsstoffen uit het afvalwater en zetten die om in eiwitten. De eiwitten worden vervolgens gedroogd en gesteriliseerd, en daarna verkocht onder de merknaam ProFloc.

Eiwitten zijn een belangrijk bestanddeel van dier- en visvoeding. Het productieproces is gepatenteerd door Nutrinsic. De fabriek bij MillerCoors is de eerste ProFloc-installatie in de Verenigde Staten.

De installatie gaat 5000 ton diervoedereiwitten per jaar produceren. De brouwerij in Trenton, Ohio recyclede al het meeste afval. Slechts 1 procent van de totale hoeveelheid vaste afvalstoffen van de faciliteit gaat naar de stortplaats. MillerCoors is blij dat nu ook het afvalwater een tweede bestemming krijgt. Het restwater, water dat is gebruikt voor ProFloc productie, dient daarna als schoonmaakwater of koelwater.  

ProFloc

Volgens Nutrinsic is ProFloc een duurzame variant van diervoeding. Het is gemaakt van afvalwater waar nutriënten in zitten. Bij het productieproces komen minder broeikasgassen vrij dan bij gewone afvalwaterverwerkingsprocessen.

Steeds meer bedrijven benutten de nutriënten in afvalwater. Zo wordt onder meer fosfor teruggewonnen en gebruikt de algenindustrie afvalwater als voedingsbron.

Bronnen: Sustainable Brands, Market Wired, Nutrinsic | Foto: Nutrinsic