27-05-2015 19:07 | Door: Erik Verheggen

Van Gansewinkel komt met de Nationale Afvaltest, een campagne om bewustwording van afvalscheiding op de werkplek te vergroten en meer grondstoffen uit het afval te halen.

Met de Nationale Afvaltest zijn ondernemers in staat om de afvalinzameling op de eigen werkvloer onder de loep te nemen. ”Thuis heb je vaak meerdere containers om je afval te scheiden, zoals bijvoorbeeld voor papier en karton, kunststof verpakkingen, GFT, glas en restafval”, zegt directeur Business Development Florens Slob, van Van Gansewinkel.

“Op de werkvloer zit verbeterpotentieel. Door slim scheiden ben je duurzaam bezig en veelal ook goedkoper uit. Nu belandt nog teveel afval in de restafvalbak. Alles start daarin bij bewustwording. Met de Nationale Afvaltest krijgt de ondernemer meer inzage in de soorten afvalstromen die er zijn, de eisen die de overheid daaraan stelt en de beschikbare mogelijkheden om zo goed mogelijk te scheiden en grondstoffen terug te winnen.”

Circulaire economie 

De Nationale Afvaltest is tijdens de Facilitaire Vakbeurs Amsterdam RAI gelanceerd. Oud-CDA-Kamerlid Marieke van der Werf, Ernst Worrell, hoogleraar op het gebied van energie en grondstoffen aan de Universiteit Utrecht en Florens Slob gaven met een symbolische handeling het startschot.
 
Marieke van der Werf, Partner bij Dröge & van Drimmelen: “Behoud van materialen is de kern van de circulaire economie waar ik mij als politica en consultant graag voor inzet. Heel goed dat het MKB hierbij betrokken raakt.“

”Studies laten zien dat er ten onrechte nog veel materialen bij het restafval terecht komen, terwijl projecten bij verschillende bedrijven laten zien dat je door een betere scheiding niet alleen geld kan besparen, maar ook een bijdrage levert aan de vermindering van de milieubelasting en klimaat”, zegt Worrell.

Cultuurverandering

“Deze projecten behalen succes door een combinatie van een verandering van de cultuur op de werkvloer en het aanbieden van een inzamel-infrastructuur, oftewel de goede bakken op de juiste plekken zodat deze aansluiten bij het proces op de werkvloer en kantoor.”
 
De Nationale Afvaltest bestaat uit een vragenreeks die gaat over de kennis van afvalwetgeving, recycling en afval in het algemeen. De overige vragen richten zich op het inzamelgedrag binnen het bedrijf. 

“We willen medewerkers en bedrijven op een laagdrempelige manier laten nadenken over het afval dat in het bedrijf aanwezig is met als doel om bewustwording te creëren en het sorteren van afval te stimuleren”, zegt Florens Slob.

Door het afval te scheiden op de werkvloer, is Van Gansewinkel in staat er meer grondstoffen uit te halen. Slob: “Op deze manier leveren we een actieve bijdrage aan het oplossen van de grondstoffenschaarste en worden meer afvalstoffen getransformeerd in de  grondstof van morgen.”

Bron: Van Gansewinkel | foto: FaceMePLS, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)