01-06-2015 07:31 | Door: Erik Verheggen

Het Amerikaanse Reecycle wint zeldzame aardmetalen terug uit afgedankte harde schijven. De metalen zijn essentieel voor de productie van windturbines en elektromotoren.

Reecycle is opgericht door een team van studenten van de University of Houston. Het bedrijf heeft een technologie ontwikkeld om met oplosmiddelen zeldzame aardmetalen als neodymium en dysprosium terug te winnen uit de magneten die in afgedankte elektronica verwerkt zijn. Reecycle koopt het e-waste van Amerikaanse recyclingbedrijven, die zelf geen rendabele manier hebben om de aardmetalen terug te winnen.

Reecycle gebruikt naar eigen zeggen oplosmiddelen die minder milieubelastend zijn dan de chemicaliën die gebruikt worden in bestaande procedés. Bovendien werkt de methode al bij lage temperaturen, waardoor het energieverbruik binnen de perken blijft.

Reecycle heeft in Amerika een hele serie prijzen en eervolle vermeldingen in de wacht gesleept. De afgelopen maand won het bedrijf $ 100.000 in een competitie van het Amerikaanse ministerie van energie. Het ministerie prees de start-up als “het eerste bedrijf dat rendabel neodymium en dysprosium terug wint.”

Bron: The Guardian, SteamFeed | foto: Dominik Bartsch, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)